Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Λευκάδα, Πρέβεζα και Άρτα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί επισήμως την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης από 23-27 Ιουνίου 2024. Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της Πατριαρχικής Επισκέψεως.

Η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, πιστό τέκνο της Μητρός Εκκλησίας, και ο Δήμος Πρέβεζας υποδέχονται για δεύτερη φορά μετά από σχεδόν τρείς δεκαετίες, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, το διήμερο 27 και 28 Ιουνίου.

Ο Παναγιώτατος αποδέχθηκε ευγενικά την πρόσκληση που υπέβαλαν από κοινού κατά την επίσκεψή τους στην έδρα της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας τον περασμένο Δεκέμβριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Πρεβέζης κ. Νικόλαος Γεωργάκος, εκφράζοντας τον σεβασμό, την αγάπη και την αφοσίωση τόσο των ιδίων όσο και ολοκλήρου του λαού της Πρέβεζας προς τον Πατριάρχη του Γένους και τον Οικουμενικό Θρόνο.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της επισκέψεως:

Πέμπτη 27-06-2024

10:30:  Άφιξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πρεβέζης. Επίσημος Υποδοχή.

10:45: Επίσημος Δοξολογία. Απονομή ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης «Παρασήμου – Σταυρού του Αποστόλου Παύλου» στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη.

19:00: Πλατεία Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Πρεβέζης. Ονοματοθεσία πλατείας με τίτλο: «ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΤΟΥ Α’». Φύτευση δενδρυλλίου ελαίας υπό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

19:30: Αρχαίο Θέατρο Νικοπόλεως. Μουσική εκδήλωση προς τιμήν της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου από τις χορωδίες της πόλεως Πρεβέζης. Προσφώνηση Δημάρχου Πρεβέζης κ. Νικολάου Γεωργάκου και επίδοση δώρου στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη. Αντιφώνηση Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.

Παρασκευή 28-06-2024

10:00 – 11:15: Πατριαρχικές επισκέψεις και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικοπόλεως, την Παλαιοχριστιανική Βασιλική Α’ (Δομετίου) και την Παλαιοχριστιανική Βασιλική Β’ (του Αλκίσωνος).

11:30: Πατριαρχική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ηλιοβουνίων (Φλάμπουρα).

12:15: Πατριαρχική επίσκεψη και ξενάγηση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερμηνείας & Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης στο Βαθύ Πρεβέζης.

18:30: Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου. Εγκαίνια του προσφάτως κατασκευασθέντος Ιερού Προσκυνηταρίου του Αποστόλου Παύλου στον τόπο του κηρύγματος Αυτού στην αρχαία Νικόπολη ως και του διαμορφωθέντος αυλείου χώρου της Ιεράς Μονής. Τέλεση Πατριαρχικού Μεγάλου Εσπερινού επί τη μνήμη των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Πρόγραμμα επισκέψεως (29 Ιουνίου 2024) του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης

Με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης η Ιερά Μητρόπολις Άρτης αναγγέλλει την έλευση της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, στην ιστορική πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, στην Βυζαντινή Άρτα, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της επισκέψεώς Του στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο Παναγιώτατος θα αφιχθεί και θα διανυκτερεύσει στην Άρτα.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, το πρωΐ, ο Παναγιώτατος θα προεξάρχει στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο, που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, στην πόλη της Άρτας.

Θα ακολουθήσει ο υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου εγκαινιασμός και η ονοματοδοσία της νέας πλατείας, η οποία βρίσκεται απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, στην περιοχή Τρίγωνο Άρτης.

Στον ίδιο χώρο της νέας πλατείας, θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της επισκέψεως του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου με την αναγόρευσή Του, σε επίτιμο δημότη του Δήμου Αρταίων.

Η επίσκεψη στην Άρτα του Παναγιωτάτου θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, διότι την επομένη ημέρα, Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα πρέπει εκτάκτως να βρίσκεται στην Βουλγαρία, για την εκεί εκλογή και ενθρόνιση του νέου Πατριάρχου Βουλγαρίας.

Σχολιάστε